Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazmaya kim ikna etti?
Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in isteği üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey, onu istiklal marşı yarışmasına katılmaya ikna etti. Önce, marşı kazanan şaire 500 lira ödül verileceği haberini aldı ve devlet marşını para karşılığında yazmak istemedi.
İstiklal Marşı’nın yazılmasını kim istedi?
Türkiye’de ilk milli marş yazım girişimi 1920 yılında Genelkurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından yapılmıştır. Rıza Nur’u ziyaret eden Maarif Nazırı Dr. İsmet İnönü, ordu adına, milli heyecanı koruyacak, milli azim ve inancı güçlendirecek, milli zindeliği koruyacak bir marş yazılmasını önermiştir.
İstiklal Marşı’nın ilk bestesi neden değiştirildi?
Daha sonra 1921’de Akif, resmi marş olarak kabul edilen milli marşın ilk bestesini yaptı. Bu beste 1924’ten 1930’a kadar kullanıldı. Daha sonra beste Osman Zeki Ügör tarafından değiştirildi. Bu değişikliğin nedeni, dünyanın diğer ülkelerinin milli marşlarını uyarlamak ve modernize etmekti.
İstiklal Marşı ne zorluklarla yazıldı?
Mehmet Akif, milli marşı kazanılmış bir bağımsızlığı ifade etmek için değil, bağımsızlığını kaybetmeye tahammül edemeyen bir milletin kararlılığını ifade etmek için yazmıştır. Bu kararlılık, sivil itaatsizlik ve sağduyuya dayalı bir anlayışla devam etmektedir.
İstiklal Marşı kime yazıldı?
Mehmet Akif, 5 Şubat 1921’de Maarif Nazırı Hamdullah Suphi Bey’den gelen davet mektubunu aldıktan sonra fikrini değiştirdi ve Türk ordusuna hitaben yazdığı şiiri Ankara’daki Taceddin Dergâhı’ndaki odasında yazarak bakanlığa teslim etti.
Türkün özü Akif’in sözü ne demek?
Sanatını milletine adamış şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın ilk mısralarında bu yüce milletin ilelebet bağımsız yaşayacağını tüm dünyaya haykırmış ve sözlerine “Korkmayın” sözleriyle başlamıştır.
İstiklal Marşı’nın ilk adı nedir?
Seçim sonucunda Mehmet Akif’in 20 Şubat 1921’de yazdığı “Kahraman Ordumuza” şiiri, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edildi.
İstiklal Marşı neden Safahatta yoktur?
Hepinizin bildiği gibi Mehmet Akif Ersoy, tüm şiirlerinin bulunduğu Safahat’a milli marşı koymamıştır. Bunun sebebini sorduklarında, “Benim eserim değil, milletimin eseridir” demiştir. Dolayısıyla “Safahat’ta yeri yoktu” diyen bizzat Mehmet Akif’tir.
Mehmet Akif Ersoy neden para ödülünü kabul etmedi?
Akif, milli marş için yarışma ve ödül fikrinden hoşlanmadığı için yarışmaya katılmak istemedi. Yarışmanın son tarihi olan 23 Aralık 1920’ye kadar toplam 724 eser değerlendirilmesine rağmen, milli marş için hiçbir eser seçilemedi.
İstiklal Marşı’nı ilk kim okudu?
İlk okuyan Hamdullah Suphi Tanrıöver oldu. 1 Mart 1921’de Meclis tarihi günlerinden birini yaşadı. Milli marş ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsüsünden okundu.
2024 İstiklal Marşı’nın kaçıncı yılı?
Türk milletinin ortak sesi, eşsiz mısralarıyla milletimizin varoluş sebebini anlatan İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü, 12 Mart 2024 Salı günü saat 10.00’da okulumuzda ve tüm yurtlarımızda ve dış temsilciliklerimizde gerçekleştirilecektir. Sevim TUĞYAN önderliğinde…
Milli Marşımızın adı nedir?
İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşıdır. Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılmıştır. 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilmiştir. Marşın bestecisi Osman Zeki ÜNGÖR’dür.
İstiklal Marşı’nın manası nedir?
Milli marşımız olan İstiklal Marşı, anlamı ve özü itibariyle bizi Kurtuluş Savaşımızın zor, acı dolu, bunalımlı ama umut dolu günlerine götürür. Cumhuriyetimizin kuruluşu ve bağımsızlığımızın kazanılması sırasında kahraman ordumuzun ve milletimizin yaşadığı coşkulu duyguları ifade eder.
Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın diyen kimdir?
Akif, 1936’da Mısır’dan hasta olarak evine döndü. Hasta yatağında onu ziyaret edenler, “Milli marş yeniden yazılsa daha iyi olmaz mıydı?” diye sordular. Merhum M. Akif’in cevabı bir dua gibiydi: “Allah bu millete bir daha milli marş yazdırmasın.”
Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı kime hediye etti?
Akif’in marşının oylamaya sunulmasına karar verildi ve “oy birliğiyle kabul edildi.” Marş, talep edildiği gibi en son dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marş, milli marş olarak kabul edildi. Akif, “Milletime ve kahraman ordumuza verdim. Aslında bu, milletin eseridir, milletin malıdır.” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’u ikna eden milletvekili kimdir?
Hasan Basri Bey, 5 Şubat 1921’de Mehmet Akif Bey’i ikna eder ancak Akif Bey ikramiyeyi almayacağını söyler. Hasan Basri Bey, yarışma şartlarının şairin isteğine göre düzenleneceğini ve ikramiyenin bir hayır kurumuna bağışlanacağını söyleyince Mehmet Akif Bey, milli marşı yazmayı kabul eder.
Mehmet Akif Ersoy neden ikna olmuştur?
O dönemde düzenlenen şiir yarışmasının birincisi büyük ödül alırdı. Bu nedenle Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmazdı. Diğer katılan şairlerin şiirleri de milli marş olarak kullanılmaya layık görülmezdi. Akif’e daha sonra neden katılmadığı sorulmuş ve katılmaya ikna edilmiştir.
Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diyen kim?
“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen usta şair Akif’i rahmetle, minnetle anıyor, istiklalimizi borçlu olduğumuz milletimizi ve şehitlerimizi 12 Mart İstiklal Marşı’mızın kabulü gününde rahmetle, minnetle anıyoruz.
Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı yazmaya nasıl karar vermiş?
Mektupta “ülke böyle bir marştan mahrum bırakılmamalı” denildi. Ayrıca kendisine para ödenmemesinin söz konusu olmadığı belirtildi. Mehmet Akif daha sonra “Ülkemin ihtiyaç duyduğu marşı ben yazmalıyım” diye karar verdi.