Menkıbe nedir TDK?
“Efsane” kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından basitçe “hikaye” olarak tanımlanmaktadır. Özellikle sıra dışı hikayeler veya olaylar anlatılarak ifade edilmesi mümkündür. Daha geniş anlamda, tarihteki önemli şahsiyetlerin veya din büyüklerinin olaylarının ve yaşamlarının anlatıldığı durumdur.
Menkabevî ne demek?
Bir şahsın birçok efsanesinin bir arada anlatıldığı eserlere “menakıb” veya “menâkıbnâme” adını veriyoruz. Söz konusu şahsın mucizelerini anlatan menkıbeler olduğu gibi, o şahsın bir nevi kişisel tarihi denilebilecek kadar çok gerçek hayat izi barındıran menkıbeler de vardır.
Müntesip ne demek TDK?
Kelimenin tam anlamıyla: belediye görevlisi, İslami şehirlerde dini kurallara göre çarşı ve pazar tüccarlarını kontrol eden görevli. Muhtesipler, Osmanlı İmparatorluğu’nda ilçe merkezleri olan şehirlerde belediye hizmetlerinin sağlanmasında kadılara yardımcı olmak üzere hükümet (divan) tarafından atanan görevlilerdi.
Murakıp ne demek TDK?
TDK’ya göre Murakıp kelimesi denetçi anlamına gelir. Ancak Murakıp kelimesi Allah’a olan bağlılığından dolayı acı çeken kişi olarak bilinir. Diyanet’te çalışan denetçilere denetçi denir.
Menkıbevi anlamı nedir?
Efsane, din büyüklerinin veya ünlü tarihi şahsiyetlerin yaşamlarını ve sıra dışı davranışlarını anlatan hikâyedir.
Menkıbeler yazılı mı sözlü mü?
Sözlü tarih kaynakları çeşitli olabilir ve tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitler, destanlar, efsaneler, anekdotlar ve atasözleri gibi türleri kapsayabilir.
Mürekkeb ne demek TDK?
Bir sözcüğün hecelerinin veya öğelerinin, sözcüğün bütünü tarafından verilen anlamın bir kısmını verdiğini ifade eden mantıksal bir terim. Bir sözcük hecelere bölündüğünde, hecelerin o sözcük tarafından verilen anlamın hiçbir kısmını vermediğini ifade eden mantıksal bir terim.
Menkubiyet ne demek?
(ﻣﻨﻜﻮﺑﻴّﺖ) i. (Er. menkūb – menkūbiyyet ile iyyet’in erkek mastar eki) Rüşvet, rütbe ve itibarın düşmesi, gerileme durumu: Saltanatı sırasında İzmir’de Midhat Paşa vali olmuş ve İzmir’in güzel kaderi ona Halil Rıfat Paşa’yı (Hâlit Z. Uşaklıgil) kazandırmıştır.
Mücenneb ne demek?
Musikimizde iki ses arasındaki beş virgül mesafesine mucenneb-i sağır denir.
Mütecanis ne demek TDK?
Aynı türden varlıklar, yapılar ve kelimeler homojen olarak tanımlanır. Örneğin yılanlar, timsahlar ve kertenkeleler sürüngenler sınıfına ait oldukları için homojendir. Benzer özelliklere sahip tüm varlıklar için aynı kelime kullanılır. Bu kelime matematikte homojen anlamında kullanılır.
Müstenit ne demek TDK?
Arapça bir kelimedir. Dayanmak, güvenmek anlamına gelir.
Tehaşşüd ne demek TDK?
bir araya gelmek, toplanmak.
Mihrab ne demek TDK?
Mihrap (Arapça: محراب), camide kıbleye doğru duvarın ortasında bulunan, imamın cemaatin önünde durup namazı kıldırdığı çukur ve girintili yerdir.
Vaiz ne demek TDK?
Arapça kökenli olan bu kelimenin anlamı, cami, mescit ve benzeri yerlerde Kur’an ve hadis kitaplarından örnekler getirerek halka dini öğüt veren kimsedir.
Muhasip’in Türkçesi nedir?
Muhasip kelimesinin sözlük anlamı hesap yapan demektir. Osmanlı döneminde muhasebeciler için kullanılan bu kelime Arapça kökenlidir.
Menkıbe nedir örnek veriniz?
Nakb, yol açmak ve rehberlik etmek anlamına gelir. Evliyaların, sultanların ve tarihi şahsiyetlerin hayatlarını anlatan hikayelere efsane denir. Dini büyüklerin hayat hikayelerini ve bilgece sözlerini içeren kitaplar da hagiografi olarak kabul edilir.
Menakıb nedir?
Menâkıb kelimesi, Arapça nakabe (yenmek) fiilinden gelen menkıbe/menkabe kelimesinin çoğulu olup sözlükte; “övünülebilecek iyi iş, eylem, nitelik ve meziyet”2 anlamında kullanıldığı gibi; İslam edebiyatında efsane veya menkıbeler genellikle evliyaların hayatı etrafında oluşur.
Mitos ne demektir?
“Mitos (mit) Yunancada kelime hikayesi anlamına gelir. Mitler, ilkel insan topluluklarının evreni, dünyayı ve doğa olaylarını kişileştirme yoluyla yorumlama ve sırlarını henüz keşfedemedikleri çeşitli yaşam ve evren imgelerini anlam kolaylığıyla birbirine bağlama ihtiyacından doğan hikayelerdir.
Menkıbe nedir islam ansiklopedisi?
Sözlükte “övünç duyulacak iyi iş veya davranış” anlamına gelen menkabe (menkıbe) kelimesinin çoğulu olan menâkıb, bu anlamıyla ilk kez III. yüzyılda kullanılmıştır. (IX.) yüzyıldan itibaren yazılan hadis kitaplarında Hz. Peygamber’in sahabesinin faziletlerini anlatan hadislerin bulunduğu bölümlerin adı olarak (Kitâbü’l-Menâkıb) kullanılmıştır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Vefalı Bir Insan Nasıl Davranır