Bingöl hangi iklimdedir?
İKLİM: Kuzeyden ve yüksek rakımdan gelen serin, nemli hava kütlelerine maruz kalması nedeniyle Bingöl ve çevresi yazları sıcak, kışları ise soğuktur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Bingöl’de yıllık ortalama sıcaklık 12’dir.
Bingöl mevsimi nasıl?
Bingöl bölgesinde yazlar sıcak, kurak ve açık, kışlar ise dondurucu, karlı ve kısmen bulutludur. Yıl boyunca sıcaklıklar genellikle -6 °C ile 34 °C arasında değişir, nadiren -13 °C’nin altına veya 37 °C’nin üzerine düşer.
Bingöl’ün yüzde kaçı Türk?
%67,7 – Zazaki. %31,3 – Kürtler. %0,8 – Türkçe. %0.
Bingöl’ün özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Yüksekliği 3,5 metredir.
Bingöl kışın soğuk mu?
Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Yağışlar kışın yoğun kar yağışı ve ilkbahar ve sonbaharda genellikle yağmurludur. En düşük sıcaklıklar Ocak ve Şubat aylarında, en yüksek sıcaklıklar ise Temmuz ve Ağustos aylarında kaydedilir (Anonim, 2006).
Bingöllüler Türk mü?
Bingöl ilinde Kürtler çoğunluktadır. İl nüfusunun yaklaşık %60’ı Kürt kökenlidir. Türkler Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Bingöl havası temiz mi?
Günümüz Hava Kalitesi – Bingöl, Bingöl Hava kalitesi yeterli kabul ediliyor ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmuyor.
Bingöl’ün en büyük ilçesi neresidir?
2023 yılı nüfus sayımına göre Merkez ilçesi en kalabalık, Yayladere ilçesi ise en az nüfusa sahip ilçedir.
Bingöl’ün neyi meşhur yerleri?
Yüzen Ada. Su Oluşumları Yazan: ugurertabak. … 2. Şehitleri Anma Anıtları ve Heykelleri. … 3. Kalium Alışveriş Merkezi. Alışveriş Merkezleri. … Bingöl Dörtyol Saat Kulesi. Görülecek Yerler ve İlgi Çekici Yerler. … Buban Bacalarına Doğa Yolları … Bingöl Belediyesi Rabia Parkı. Parklar. … Büyüksülüklü Gölü’ndeki Su Oluşumları, Pargasor Şelalesi. Şelaleler.Daha Fazla Makale…
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ’a, 1929 yılında Muş’a bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl’ün en büyük köyü neresi?
Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük köyü olan Bingöl merkeze bağlı Çavuşlar köyünün fotoğrafları…
Bingöllüler ne iş yapar?
Bingöl’ün ekonomisi hayvancılık, tarım ve ormancılığa dayanmaktadır. Bu sektörlerde çalışanlar nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Çalışan nüfusun %3’ü imalat ve inşaat sektörlerinde istihdam edilmektedir.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya yarıklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler arasında yaban domuzu ve boz kurt bulunur.
Bingöl gelişmiş mi?
SEGE verilerinde Bingöl ilinin de yer aldığı altıncı kademe kalkınma iller Tablo 7’de listelenmiştir. Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 yılında gerçekleştirdiği SEGE 2017’ye göre Bingöl, 6. kademe kalkınma iller arasında yer almaktadır.
Bingöl’ün hangi yemeği meşhur?
Ayrıca Bingöl’e ve yemek kültürüne özgü en önemli yöresel yemekler şunlardır: Löl (Gömülü), Mastuva, Ayran Çorbası (Germe Dui), Turakin (Patıfe), Tutmaç Çorbası, Kılıç, Lopik, Maliyez, Parmar (Semizotu) ), pilik. .
Bingöl havası temiz mi?
Günümüz Hava Kalitesi – Bingöl, Bingöl Hava kalitesi yeterli kabul ediliyor ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmuyor.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ’a, 1929 yılında Muş’a bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl’ün neyi meşhur?
Ne Alınır: BAL. Yoğun çiçek kokusu ve orta tatlılığıyla bilinen Bingöl balı, Bingöl’ün yüksek yaylalarında üretilir… BİNGÖL BURMA KADAYIF. Genellikle Diyarbakır’a özgü olan bu tür kadayıf aslında Bingöl ilimize aittir. … HAFİF. … SİVAN DUT PEKMEZİ … YEDİSU FASULYE … HALI. … EYER.
Bingöl Karadeniz mi?
Bingöl ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır.